Perníkový Ferino muruje ďalšie rady

08.11.2013 13:52

Položili sme tehlu na tehlu a s pomocou Perníkového Ferina máme postavený prvý rad tehál. Je na čase pohnúť sa ďalej, aby bola chalúpka čo najskôr hotová. Okrem pracovného postupu Vás Perníkový Ferino taktiež oboznámi s jeho najlepšou vychytávkou – lepiacou maltou. Sami uvidíte, že s lepiacou maltou sa Vám bude pracovať úplne jednoducho, stačí keď sa budete držať nasledujúcich rád Perníkového Ferina.

Počnúc druhým radom murujeme brúsené tehly na lepiacu maltu. Lepiacu maltu spracujeme podľa návodu na obale. Na miešanie používame vhodnú vŕtačku s miešadlom, prípadne špeciálne ponorné miešadlo. Pred nanášaním lepiacej malty aj pred ukladaním tehál do lepiacej malty pretrieme ložné plochy tehál mokrou murárskou štetkou - takto ich zbavíme prachu a zabezpečíme lepšiu priľnavosť. Na nanášanie lepiacej malty sa používajú špeciálne nanášacie valce. Maltu dávkujeme do zásobníka nanášacieho valca. Maltu nanášame na ložnú plochu tehál rovnomerným pohybom valca po uloženom rade tehál pri otvorenej klapke. Valec ťaháme výlučne smerom k sebe. Lepiacu maltu nanášame naraz na približne 4 až 6 tehál. Ak je konzistencia lepiacej malty správna, zostáva na rebrách a nezateká do dutín, ani pri práci nevyteká z valca. Tehly by ste mali položiť do lepidla najneskôr do 2 minút (aj skôr, najmä pri murovaní počas horúcich letných dní, ako hovorí Perníkový Ferino).

Snáď pre Vás boli rady Perníkového Ferina zrozumiteľné a teraz sa už pozeráte na úspešne postavené múry svojej novej perníkovej chalúpky.